top of page
Search
  • Writer's pictureBS Group of Companies

Сандвич панелите са най-доброто решение за индустриалните сгради



Име: Петър Маринков

Позиция: Оперативен Директор

Компания: Технопанел


Петър Маринков е завършил Технически университет София, специалност Машиностроене. Стартира професионалния си път като конструктор на защитни съоръжения на металорежещи машини. След това започва работа в сферата на каучуковата индустрия, където в продължение на няколко години отговаря за техническия отдел на компанията, за която работи. Кариерата му продължава в областта на производството на полиуретани в автоиндустрията. В Технопанел е от 2007, като започва на позицията Мениджър Производство. Към днешна дата Петър Маринков е Оперативен Директор на Технопанел и Техносим, които са част от БС Група Компании.

- Г-н Маринков, бихте ли разказали повече за Технопанел и за продуктите на компанията?


Технопанел разработва, произвежда и предлага покривни, фасадни и стенни сандвич панели с три вида суровини(топло-изолация ) – полиуретан, полиизоцианурат и минерална вата. Компанията има търговски представители в цяла България, както и в Румъния, Сърбия, Северна Македония, Хърватска, Черна Гора, Босна и Херцеговина. Ние сме първият и единствен български производител на сандвич панели, като за 13 години успяхме да наложим своето име с качествените решения, които предлагаме, да си създадем репутация на силен и доверен партньор. Освен продажбата на сандвич панели, Технопанел предоставя и инжинеринг, като по този начин предлагаме на клиентите си цялостни решения за съответната сграда.




- Кои са най-големите предимства на сандвич панелите?


Предимствата на сандвич панелите са много. Като започнем от топлоизолацията, свободата в дизайна, бързия и лесен монтаж, екосъобразността и енергийната ефективност. Смело може да кажем, че сандвич панелите са най-доброто решение за индустриалните сгради, а все повече се налагат и в голяма част от пасивните къщи.



- Как виждате развитието на индустрията и по-конкретно на производството на сандвич панели? Какви са съвременните тенденции, които може да откроите?

При панелите се наблюдава тенденцията да изместват други алтернативни продукти като послойните фасади и покривни решения например. Енергийната ефективност е ключова тема през последните години, което се изразява най-вече с намалената консумация на енергия от сградата. В общия случай за отопление и охлаждане се изразходва до 80% от общо потребената от сградата енергия. Използването на подходяща изолация може значително да намали тази стойност. Покриви изпълнени със сандвич панели като цяло са подходящи за монтаж на соларни системи или друг вид източници на енергия . Сега тенденцията е не да се изграждат фотоволтаични паркове с цел продажба на произведената енергия , а за собствени нужди – което е свързано с намаляване на инвестиционните разходи през последните години , собственото производство на енергия е няколко пъти по изгодно от купуването му от борсата и не на последно място намаляването на зависимостта от държавни регулаторни органи.

145 views0 comments
bottom of page