top of page
Search
  • Writer's pictureBS Group of Companies

Млади таланти започнаха своята кариера в строителството заедно с БС Група Компании



Студенти от инженерни, технически и икономически специалности от университети в България и чужбина бяха част от лятна Стажантска програма 2020


„Намери си работа, която ти харесва, и никога няма да ти се налага да работиш.“ е казал Конфуций преди много време, но думите му звучат все по-актуално и днес. Живеем във време, в което отношението и очакванията към работната среда се променят с бързи темпове, появяват се нови професии, необходимо е непрекъснато да развиваме нови умения и да се адаптираме към променяща се среда. Вече за много професии е нормално да работят без фиксирана локация или работно време, други се трансформират изцяло от развитието на технологиите, а за трети точно обратното - ролята на хората в тях става все по-ключова. Към настоящите интересни времена прибавяме и фактора, който значително промени начина ни на живот и работа през 2020 – кризата с Covid-19. И ако започването на професионална кариера е сериозна и вълнуваща стъпка за всеки човек по принцип, то в тази ситуация старта на кариерата е още по-предизвикателен.


Кариера в строителството


През лятото на 2020 г. към екипа на БС Група Компании се присъединиха студенти от инженерни, технически и икономически специалности, които в рамките на три месеца успяха да се потопят в реална работна среда и да работят заедно с доказани професионалисти от различните бизнес направления. Всеки стажант имаше свой ментор, който го напътстваше в това кариерно начинание, а всички стажанти работеха заедно по стратегически за Групата проект. За периода на стажа, всеки от тях мина през вътрешна ротация и беше част от екипите на две компании, за да може да запознае с възможно най-много дейности и процеси. Посещение в производствените бази на Техногипс Про и Технопанел, консултация за кариерно ориентиране и обучение за презентационни умения бяха част от инициативите, включени в стажантската програма.



Теория vs. Практика

Най-ценното нещо, което научих беше съпоставянето на реалността и това, което учим в университета. - казва Владислава Клечкова, която беше част от екипите на Техногипс Про и БС Конструкция. Факт е, че бях стажант и всичко беше по-опростено, колегите ми обръщаха достатъчно внимание, а това че можех да видя отблизо как хората работят на своите позиции ми помогна да разбера как в действителност е устроена една организация и какви са основните процеси в нея. На теория знаех, че строителството е доста обширна територия и има различни направления, в които да се развиваш. След стажа си в БС Конструкция, определено разбрах, че съм в точния сектор и че моята страст е да се занимавам с инженеринг и управление на проекти. – допълва още Владислава.


360° в производството

Запознаването с всички отдели и процеси в завода на Технопанел ще ми помогне в по-доброто усвояване на учебния материал в оставащия период на обучението ми като Инженер Дигитални Индустриални технологии в Технически Университет София. По време на стажа се научих на важни неща, като например работа в екип, водене на професионална комуникация, запознах се с технологичния процес на производство на сандвич панели, както и с тяхното приложение и предимства. - споделя Ралица Владимирова, която беше част от екипа на Технопанел.


Различните роли


Стажантската програма предвиждаше ротация, която беше много полезна за мен. Запознах се с дейността на две от компаниите в Групата, с това как се управлява един строителен проект, каква е ролята на инвеститора и на строителя в един такъв процес, разказва Станислава Велева, Магистър Управление на проекти в строителството. Хората, с които работих бяха много позитивно настроени, отворени към нови попълнения в екипа. Хора с опит и знания, от които може да се научи много за работата. - споделя още Станислава.




Бизнес проекти и нови приятелства

Най-специалната част от стажа ми в БС Група Компании бе стажантският проект, в който заедно с другите стажанти имахме възможността да създадем предложение за изцяло нова компания и услуга, споделя Деница Теохарова, която беше на стаж в БС Група Компании, направление Маркетинг и Корпоративни Комуникации, а в момента учи магистратура International Marketing в King’s College London. Това ни мотивира да дадем най-доброто от себе си, като изработим цялостна концепция, спрямо пазарни конкретни пазарни проучвания. В съвместната ни работа се сблъсквахме и с различни пречки, които решавахме чрез обстойни дебати и креативност. Целият този процес ни показа, колко е важна работата в екип, изслушването на идеите на другите и това да сме максимално организирани. На финала представихме бизнес проекта си пред мениджмънта на Групата, което беше доста отговорно начинание. Друга, много важна за мен полза от стажа е, че сега съм щастлива да нарека екипа, с който работихме заедно мои приятели. – допълва още Деница.

В БС Група Компании продължаваме да подкрепяме младите таланти на прага на тяхната кариера в строителството, производството на строителни материали и управлението на недвижими имоти. Възможностите за стаж продължават и по време на учебната година – вижте повече за новото издание на стажантската програма и как може да кандидатствате тук.

108 views0 comments
bottom of page